Toimimalla oikein estät viemärin tukkeutumisen ja haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana. Katso ohjeet erilaisiin arkielämän tilanteisiin.
Keittiössä
- Älä kaada rasvaa viemäriin.
- Nestemäisen rasvan voi laittaa suljetussa purkissa sekajäteastiaan (poltettava jäte) – aina oman kunnan jätelaitoksen ohjeiden mukaisesti.
- Jähmetä kovat rasvat ja laita ne biojätteeseen.
- Nestemäiset elintarvikkeet kuten keitot, juomat, kiisselit ja vellit voit kaataa viemäriin ilman “sattumia”.
- Käytä keraamista, titaanipinnoitteista tai valurautapannua ja varmista ostaessasi, että paistinpannusi ei sisällä tarttumatonta PTFE-pinnoitetta, jossa on ympäristölle haitallista perfluorioktaanihappoa (PFOA).
- Käytä keittiössä ympäristömerkittyjä pesuaineita.
- Vältä antibakteeristen pesuaineiden käyttöä.
Siivotessa
- Käytä siivouksessa ympäristömerkittyjä pesuaineita.
- Hyvä liina pyyhkii pölyt ilman pesuainettakin.
- Vältä antibakteeristen ja desinfioivien aineiden käyttöä.
- Annostele pesuaineita oikein – älä yliannostele.
- Imuroi säännöllisesti, niin vähennät pölyyn tarttuneita haitta-aineita huoneilmassa.
Ostoksilla
- Vältä perfluorattuja alkyyliyhdisteitä, joita on usein esimerkiksi vedenpitävällä kalvolla varustetuissa ulkoiluvaatteissa sekä tekstiilien ja kenkien suojaukseen käytetyissä suihkeissa. Selvitä tuotteiden sisältö ja kysy tarvittaessa kaupasta vaihtoehtoja.
- Keraaminen, titaanipinnotteinen tai valurautapannu on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä monissa paistinpannuissa on tarttumaton PTFE-pinnoite, joka sisältää ympäristölle haitallista perfluorioktaanihappoa (PFOA).
- Vältä tuotteita, joissa on antibakteerisia tai desinfioivia ominaisuuksia.
- Vältä kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, joissa on triklosaania, ftalaatteja tai mikromuoveja.
- Suosi luonnonkuiduista valmistettuja vaatteita. Keinokuituisista vaatteista irtoaa pesuissa hajoamattomia kuituja eli mikromuoveja.
- Valitse EU:ssa tehty vaate tai tekstiili, sillä EU-lainsäädäntö rajoittaa haitallisten aineiden käyttöä tekstiileissä. EU:n ulkopuolella vaatimukset eivät ole yhtä tiukat.
- Muovin pehmentiminä käytettyä ftalaatteja voi löytyä monista muovituotteista, kuten PVC:stä valmistetuista sadevaatteista, vahaliinoista ja muovimatoista. Hanki tällaisia tuotteita harkiten, ja selvitä löytyykö tuotteille vaihtoehtoja.
Ostopäätöstä tehdessä sinua auttavat ympäristömerkit:
Tekstiileissä lisäksi:
Vältä erityisesti kemikaaleja, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita. Tunnistat ne vaaramerkistä:
Remontoidessa
- Vie vaarallisen jätteen keräykseen:
- käyttämättä jääneet maalit, lakat tai öljyt
- liuotinaineet, kuten asetoni, tärpätti, tinneri
- käyttämättä jääneet öljyt ja rasvat
- Kuivaa siveltimet hyvin rätteihin tai sanomalehteen ennen pesua. Älä pese maalia pois työvälineistä hanan alla, vaan käytä erillistä astiaa ja toimita pesujäte vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Kotitalouksille toimiva ohje on Väriteollisuusyhdistys ry:n suositus maalausvälineiden puhdistamiseksi. Linkki Väriteollisuusyhdistyksen sivuilla olevaan pdf-tiedostoon: https://variteollisuus.fi/hallinta/wp-content/uploads/2021/03/Maalausvalineiden_puhdistusohje.pdf
- Käytä remontoidessasi ja rakentaessasi ympäristömerkittyjä rakennusmateriaaleja ja aineita.